O carte din Egipt, scrisă la începutul perioadei creștinismului și considerată una dintre cele mai vechi cărți existente, va fi scoasă la licitație în luna iunie la Londra. Codexul Crosby-Schoyen, scris în limba coptă pe papirus în jurul anilor 250-350 d.Hr. și produs într-una dintre primele mănăstiri creștine, are o valoare de vânzare estimată între 2,6 și 3,8 milioane de dolari. Eugenio Donadoni, specialist senior al Christie’s în Manuscrise medievale și renascentiste, a menționat că această carte reprezintă o perioadă de tranziție importantă în evoluția cărților, fiind printre primele codexuri. Textele conținute în această carte sunt considerate cele mai vechi cunoscute a două cărți ale Bibliei.
Codexul conține 104 pagini (52 de foi) scrise de un singur scrib pe o perioadă de 40 de ani la o mănăstire din Egiptul superior. Aceste pagini sunt păstrate în spatele plexiglasului și includ prima epistolă a lui Petru și Cartea lui Iona. Conservarea acestui manuscris se datorează climatului uscat al Egiptului, fapt ce a permis supraviețuirea unui număr limitat de cărți din secolele al III-lea și al IV-lea până în prezent.
Descoperit în Egipt în anii 1950, Codexul a fost achiziționat de Universitatea din Mississippi, iar ulterior a intrat în posesia colecționarului norvegian de manuscrise, dr. Martin Schoyen. Acesta va fi scos la licitație la Londra în 11 iunie, alături de alte piese importante din colecția sa Schoyen, una dintre cele mai mari colecții private de manuscrise din lume. În prezent, Codexul este expus la Christie’s New York între 2 și 9 aprilie.
Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.