Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Urmează gripa aviară la oameni? Cum stau lucrurile cu următoarea amenințare infecțioasă pentru oameni

Urmează gripa aviară la oameni? Cum stau lucrurile cu următoarea amenințare infecțioasă pentru oameni

Focarele de gripă aviară în rândul vacilor de lapte din mai multe state și cel puțin o infecție la un lucrător agricol din Texas au stârnit temeri că acest virus ar putea fi următoarea amenințare infecțioasă pentru oameni. Virusul gripal, denumit H5N1, este foarte patogen, ceea ce înseamnă că are capacitatea de a provoca boli grave și moartea. Deși răspândirea sa printre vaci a fost neașteptată, oamenii pot contracta virusul doar în urma unui contact apropiat cu animalele infectate, nu unii de la alții, au declarat oficialii federali.

Dr. Demetre Daskalakis, directorul Centrului Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii din cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a subliniat că riscul pentru majoritatea celorlalți este foarte scăzut. Gripa aviară este adesea fatală la păsări, dar niciuna dintre vacile infectate nu a murit până acum. Singurul simptom la pacientul din Texas a fost conjunctivita, sau ochiul roz, care a fost de asemenea raportat la persoanele infectate în timpul altor focare de gripă aviară.

C.D.C. și alte agenții din Statele Unite și din alte părți au urmărit H5N1 timp de ani de zile pentru a monitoriza evoluția acestuia. Agențiile federale au stocat vaccinuri și medicamente pentru a fi folosite în cazul unei eventuale epidemii de gripă aviară.

Ce trebuie să știm despre virusul H5N1

În rândul păsărilor și animalelor, gripa aviară H5N1 este deja o pandemie, cu infecții observate pe toate continentele, cu excepția Australiei. Până în prezent, virusul nu a evoluat într-o formă care să se poată răspândi cu ușurință de la o persoană la alta și este posibil să nu o facă niciodată.

Infecțiile la oameni de până acum au fost în general în contact foarte strâns cu animalele infectate și nu au dus la transmiterea virusului la alte persoane. Pentru a deveni adeptul transmiterii între oameni, H5N1 ar trebui să preia mai multe mutații suplimentare și să își schimbe forma.

Cum vom ști dacă virusul se răspândește la oameni?

H5N1 este un virus gripal urmărit de rețele științifice extinse care monitorizează virusurile gripale din întreaga lume. Oamenii de știință urmăresc mutațiile care ar putea face H5N1 mai probabil să infecteze oamenii sau să devină rezistent la vaccinurile și medicamentele disponibile pentru a-l contracara.

Avem un vaccin pentru gripa aviară?

BARDA are suficiente elemente de bază pentru vaccinuri pentru a produce milioane de doze în câteva săptămâni. C.D.C. are deja viruși candidați care pot fi folosiți pentru a produce vaccinuri. Companiile farmaceutice pot produce vaccinuri pentru gripa aviară, iar medicamente antivirale sunt disponibile pentru tratarea persoanelor infectate.

Ce se întâmplă cu tratamentele?

Cel puțin patru medicamente antivirale sunt disponibile pentru a trata persoanele care se pot îmbolnăvi de gripă aviară, inclusiv oseltamivir. Guvernul federal deține un stoc de zeci de milioane de doze de oseltamivir și este pregătit să facă față unei eventuale epidemii de gripă aviară.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *