Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > USR acuză CCR: Agenda politică ținută la secret după vizita misterioasă a pesediștilor

USR acuză CCR: Agenda politică ținută la secret după vizita misterioasă a pesediștilor

Reprezentanții USR au acuzat Curtea Constituțională că refuză să facă publice agendele reale ale judecătorilor CCR din data de 12 martie, zi în care Marian Enache, fost deputat PSD și consilier al lui Ion Iliescu, actual președintele CCR, și Iuliana Scăntei, fost senator PNL, actual judecător CCR, au fost fotografiați ieșind din biroul președintelui PSD al Camerei Deputaților.

“Prin ascunderea informațiilor legate de agenda publică reală a judecătorilor, CCR încalcă dreptul de a primi și de a comunica informații, așa cum este el prevăzut în Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, mai precizează partidul, într-un comunicat de presă.

USR a solicitat Curții Constituționale, sub semnătura deputatului Cristian Seidler și în baza Legii privind liberul acces la informațiile de interes public, mai multe informații despre agenda publică a judecătorilor CCR din data de 12 martie. Demersul a venit după ce Robert Cazanciuc, senator PSD și vicepreședinte al Senatului, participant la întâlnirea cu cei doi judecători CCR, a susținut că aceștia au participat la simularea procesului lui Adolf Eichmann, eveniment organizat în sala de plen a Camerei Deputaților, în prima zi a Conferinței Internaționale Laude-Reut. Doar că sala de plen a Camerei Deputaților nu are nicio legătură cu biroul președintelui PSD al Camerei Deputaților.

USR a cerut toate agendele publice ale judecătorilor CCR pentru jumătate de lună. Concret, deputatul USR Cristian Seidler a cerut Curții Constituționale agendele publice ale tuturor judecătorilor CCR din perioada 4-21 martie 2024, inclusiv întâlnirile oficiale, audiențele, participările la evenimente și orice alte activități relevante. De asemenea, a solicitat orice alte documente sau înregistrări care ar putea oferi detalii suplimentare despre activitățile judecătorilor CCR în perioada specificată.

Prin “răspunsul” venit pe 1 aprilie, CCR nu oferă nicio informație concretă despre agenda publică reală a judecătorilor CCR și ne trimite să consultăm site-ul instituției: “Activitatea Curții și a judecătorilor Curții este publicată pe pagina de internet a Curții la adresa www.ccr.ro, secțiunea Ședințe de judecată, respectiv Evenimente interne/externe”.

“Răspunsul” dat la solicitarea USR denotă doar disprețul profund pe care instituția condusă de fostul consilier al lui Ion Iliescu o are față de transparență și față de interesul public, în condițiile în care pe site-ul CCR nu apare niciun eveniment la care să fi participat pe 12 martie judecătorii CCR. Nici măcar ședință de judecată nu a fost pe 12 martie, mai spune sursa citată.

“Curtea Constituțională a României s-a privatizat. Cel puțin o parte dintre judecători, deloc întâmplător exact aceia care erau politicieni înainte de a fi numiți la CCR, și-au vândut independența. Când unii judecători intră în robă în biroul unui politician înseamnă că ei respectă politicianul mai mult decât legea și sunt deținuți de acel politician, precum acțiunile la purtător. Iar, mai apoi, se ascund pentru că lipsa de coloană e un mod de viață pentru unii ca ei”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, potrivit sursei menționate.

Reprezentanții USR mai subliniază că nu renunță și vor face toate demersurile administrative necesare pentru ca românii să afle ce au căutat cu adevărat judecătorii Enache și Scăntei în biroul președintelui PSD al Camerei Deputaților.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *