Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > USR acuză un control al internetului: ‘Miliția internetului’, sub comanda lui Valeriu Zgonea

USR acuză un control al internetului: ‘Miliția internetului’, sub comanda lui Valeriu Zgonea

Reprezentanţii USR au condamnat intenţiile Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) de a crea o „Miliţie a Internetului” sub pretextul că implementează Regulamentul privind o piaţă unică pentru serviciile digitale (DSA), adoptat la nivel european. Partidul subliniază că România, alături de celelalte state europene, trebuie să stabilească legislaţia secundară pentru aplicarea acestui Regulament, iar ANCOM este instituţia desemnată să se ocupe de acest proces. Cu toate acestea, instituţia condusă de Valeriu Zgonea, numit de PSD, este acuzată că implementează regulamentul într-un mod care limitează libertatea online a cetăţenilor români.

Conform unui comunicat de presă emis de partid, cadrul legal publicat de ANCOM arată că guvernele PSD şi PNL pregătesc un atac direct asupra libertăţii de exprimare prin implementarea unui control strict asupra internetului, asemănător regimurilor dictatoriale.

Senatoarea Silvia Dinică, preşedinta Comisiei pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie, avertizează că detaşarea poliţiştilor în cadrul ANCOM pentru a monitoriza conţinutul online transformă agenţia într-o poliţie a internetului, cu potenţiale consecinţe negative asupra libertăţii de exprimare.

Senatoarea USR Silvia Dinică a subliniat: „Ceea ce în Europa se face din grijă pentru utilizatori şi printr-o intervenţie neintruzivă la noi devine un instrument de sancţiune şi teroare, care nu iartă pe nimeni. Această nouă Miliţie are acoperirea legală pentru a nu ierta pe nimeni”.

Deputatul Radu Miruţă, secretar al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, consideră că sub conducerea lui Valeriu Zgonea, ANCOM se îndepărtează de rolul său de asigurare a unui internet sigur, devenind o instituţie care militarizează internetul în detrimentul securităţii cibernetice.

Radu Miruţă a declarat: „Ca orice fudul care nu înţelege domeniul, dar se vrea important, absolventul de Căi ferate la seral Valeriu Zgonea începe să pună în dezbatere decizii şi vrea să reglementeze tot ce mişcă, ducând funcţionarea Internetului într-un absurd nerealizabil, dar generator de amenzi”.

Regulamentul european propune măsuri pentru crearea unui spaţiu digital mai sigur, cu protecţia drepturilor utilizatorilor de servicii digitale prin obligarea furnizorilor să implementeze mecanisme de raportare a abuzurilor de pe platforme.

USR solicită ANCOM să nu distorsioneze acest regulament bine intenţionat şi PSD să numească profesionişti în conducerea instituţiilor care se ocupă de digitalizare, pentru a evita încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *