Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Venezuela pregătește anexarea a jumătate din Guyana – Legea adoptată de Nicolas Maduro

Venezuela pregătește anexarea a jumătate din Guyana – Legea adoptată de Nicolas Maduro

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a semnat o lege pentru înființarea unui nou stat venezuelean în jurul regiunii Essequibo din vecina Guyana, bogată în petrol, conform informațiilor DPA citate de Agerpres.

Maduro a declarat: “Decizia exprimată de poporul venezuelean în cadrul referendumului consultativ va fi respectată în totalitate, iar această lege va servi drept apărare a intereselor Venezuelei pe plan internațional”, a adăugat el miercuri.

În urma unui referendum controversat organizat la începutul lunii decembrie în Venezuela, în care 96% dintre participanți au votat pentru anexarea “Guayanei Esequiba” ca stat federal venezuelean, legea a fost adoptată pentru a stabili cel de-al 24-lea stat federal al Venezuelei, conform declarațiilor provenite de la palatul prezidențial.

Conform noii legi, populația din această regiune va avea un reprezentant în viitorul parlament al Venezuelei, care urmează să fie ales în 2025.

De asemenea, legea prevede înființarea unei comisii de stat și țară pentru apărarea Guayanei Esequiba, alimentând temeri că Venezuela ar putea declanșa un conflict prin invadarea regiunii.

Venezuela revendică de mult timp acest teritoriu bogat în resurse, care acoperă o mare parte din Guyana. Granițele actuale au fost stabilite în 1899 printr-o decizie de arbitraj a unui tribunal de la Paris, inițiată de Statele Unite și Marea Britanie.

Venezuela se bazează pe un acord din 1966 cu Regatul Unit, încheiat cu câteva luni înainte de independența coloniei britanice Guyana, care a oferit o soluție negociată a disputelor teritoriale. Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a preluat cazul la cererea Guyanei, dar Venezuela respinge jurisdicția acesteia, inclusiv în legea recent adoptată.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *