Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Verdict dramatic: Româncă își pierde copilul de 10 ani în disputa cu tatăl elvețian. Expertiza halucinantă care a influențat decizia CAB

Verdict dramatic: Româncă își pierde copilul de 10 ani în disputa cu tatăl elvețian. Expertiza halucinantă care a influențat decizia CAB

Despărțirea a două persoane care, pentru o perioadă, au format un cuplu, poate deveni un adevărat dezastru, dacă la mijloc se află și un copil rezultat în urma concubinajului sau a unei căsnicii. Cazul prezentat azi face parte din galeria celor care nu sunt ușor de gestionat și nici de digerat, pentru că viața unui copil, modul în care un minor va crește și își va forma personalitatea ține de foarte multe elemente și, în final, de decizii de multe ori nefericite luate în ultimă instanță de către judecători.

În acest caz, un copil născut din relația unei românce, Ioana Demarmels, și un elvețian a ajuns în situația dramatică de a fi disputat în instanță de cei doi, tatăl acuzând-o pe mamă că aceasta a răpit minorul și a venit cu el în România, fără consimțământul său.

Puterea de a decide cine are dreptate a avut-o în final instanța Curții de Apel București (CAB) formată din trei judecătoare care, în februarie 2024, a tăiat „în carne vie” întrucât, deși minorul s-a împotrivit plecării de lângă mamă, și deși există în dosar probe care ar contraargumenta cele susținute de elvețian, procesul a fost câștigat de tatăl copilului.

Când a izbucnit conflictul paternal. Abuzurile semnalate

Pe scurt, această dispută pentru minor a durat o perioadă de timp, mama copilului făcând demersuri în Elveția pentru a demonstra că tatăl acestuia l-ar supune la rele tratamente.

Autoritățile din Elveția au dat câștig de cauză cetățeanului elvețian A.B. Debutul conflictului juridic dintre cei doi părinți ai minorului a avut loc în 2023, când Autoritatea pentru Protecția Copilului din Districtul Meilen din Elveția a emis o decizie în urma sesizării făcute în 18.07.2022 de conducerea școlii Goldbach în legătură cu periclitarea copilului A.K.R., deoarece, într-o discuție telefonică cu unul dintre profesorii copilului, mama a descris violențe fizice și psihice asupra copilului, atât față de minor, cât și față de ea.

Raportul de expertiză psihologică și decizia instanței

Cu toate că la dosar nu există un diagnostic al unui psihiatru care să ateste că mama minorului ar suferi de vreo boală psihică sau că are vreo tulburare care să pună în pericol viața copilului său și nici acte medicale doveditoare care să ateste vreo astfel de suferință, din cuprinsul motivării Deciziei civile numărul 118 dată de CAB în 19 februarie 2024, care pecetluiește soarta acestui copil în vârstă de 10 ani, reies concluziile expertului Veleanovici Armand care a stabilit că, „în urma interviului cu pârâta și a observării directe a minorului a ajuns la concluzia că acesta este supus unui sever proces de alienare parentală, adică o formă de abuz psihologic prin care minorul este manipulat”.

Decizia definitivă a instanței a fost în favoarea tatălui, obligându-se mama să înapoieze minorul în Elveția. Mama minorului se confruntă acum cu teama că fiul ei va fi luat cu forța de lângă ea și își exprimă disperarea în fața acestei situații dramatice.

Concluzie

Situația acestui caz evidențiază complexitatea disputelor legate de custodia copiilor în situații de despărțire a părinților și impactul profund asupra vieții copiilor implicați. Deciziile instanțelor pot avea consecințe dramatice asupra familiilor și este esențial să se acorde o atenție deosebită fiecărui caz pentru a asigura protecția și binele copiilor implicați.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Gandul și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *