Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Vești proaste pentru Ucraina: Ajutorul SUA va fi votat peste câteva săptămâni

Vești proaste pentru Ucraina: Ajutorul SUA va fi votat peste câteva săptămâni

Înalți oficiali republicani au indicat că un vot privind sprijinul acordat Ucrainei în Congres va avea loc în următoarele săptămâni, conform unui raport din 4 aprilie. Comentariile au fost făcute de parlamentari neidentificați și contrazic declarația președintelui Camerei, Mike Johnson, care a menționat că votul va avea loc „imediat după Paște”, conform Kyiv Independent.

Ajutorul acordat Ucrainei de către SUA a fost amânat încă din toamna anului 2023 din cauza disputelor interne din Congres. În luna februarie, Senatul a aprobat un pachet de asistență în valoare de 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului și Taiwanului, cu sprijin bipartisan. Cu toate acestea, Johnson a blocat până acum aducerea acestuia la vot în Camera Reprezentanților, condusă de republicani.

Congresmanul republican Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, a declarat pe 24 martie că se așteaptă ca Johnson să aducă ajutorul la vot după Paște, chiar dacă sprijinul pentru Johnson în propriul său partid scade.

Președintele Volodymyr Zelensky a avut o convorbire telefonică directă cu Johnson pe 28 martie, semn că sprijinul pentru ajutor continuă.

În ciuda declarațiilor lui Johnson de la 1 aprilie conform cărora se așteaptă ca proiectul de lege să fie votat în curând, acesta a menționat că vor exista „câteva inovații importante”, fără a clarifica la ce se referă acestea.

„Inovațiile” și alte concesii pe care proiectul de lege pare să le includă par a fi punctul de conflict care contribuie la întârziere, conform unui articol Bloomberg.

Se pare că Johnson nu a comunicat detaliile planului său colegilor din partid, conform unor oficiali republicani citați de Bloomberg.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al lui Johnson a renunțat la promisiunea de a aduce ajutorul la vot după Paște, menționând că declarațiile anterioare nu au fost „destinate să impună un anumit termen limită”.

Administrația Biden a respins posibilitatea de a lega ajutorul acordat Ucrainei de ridicarea suspendării noilor licențe de export de gaze naturale lichefiate pe 2 aprilie, eliminând astfel una dintre posibilele concesii solicitate de Johnson.

Întârzierea continuă a asistenței militare are loc în contextul unor avertismente tot mai serioase din partea Ucrainei cu privire la impactul negativ asupra poziției armatei pe terenul de luptă.

Președintele Volodymyr Zelensky a avertizat pe 29 martie că armata ar putea fi obligată să se retragă în continuare dacă sprijinul militar din partea SUA va continua să fie amânat.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *