Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > VIDEO – Cel mai mare aisberg din lume se topește, chiar dacă e imens

VIDEO – Cel mai mare aisberg din lume se topește, chiar dacă e imens

Cel mai mare aisberg din lume este în mișcare. După câteva săptămâni petrecute la marginile Antarcticii, a început să se deplaseze din nou, informează surse. Problema e că zilnic se topește.

A23a, așa cum este cunoscut, s-a desprins de coasta Antarcticii în 1986, dar a început doar recent o mare migrație. Timp de mai bine de 30 de ani, a fost blocat în noroiurile de fund ale Mării Weddell ca o „insula de gheață” statică.

A fost nevoie de o topire treptată până în 2020 pentru a permite icebergului să înceapă din nou să se miște, la început încet, înainte ca curenții și vânturile să-l ducă apoi spre nord, spre aer și ape mai calde.

A23a urmează acum o cale care exportă atât de mult din gheața plutitoare a Antarcticii – ceea ce oamenii de știință numesc „aleea aisbergurilor”.

Este o cale spre distrugere, se va fragmenta și se va topi în doar câteva luni.

Astăzi, gigantul plutește de-a lungul paralelei 60, aproape de Insulele Orkney de Sud, la aproximativ 700 km nord-est de vârful Peninsulei Antarctice.

Procesul de dezintegrare este deja evident în imaginile din satelit și în fotografiile apropiate făcute de la navele aflate în vizită.

În fiecare zi, bucăți mari cad în mare.

A23a se înconjoară cu o armată de deșeuri – de „biți bergy” de dimensiunea unui teren de fotbal și „growlers” de mărimea unui camion.

Interacțiunea vântului, a fronturilor oceanice și a vârtejilor va determina cursul precis al A23a în următoarele săptămâni, dar multe dintre aceste berguri gigantice, cu vârf plat – sau tabulare – ajung să treacă pe lângă Georgia de Sud, la aproximativ 650 km nord-est de ea.

Dimensiunea lui A23a poate fi greu de înțeles pe deplin.

Când oamenii de știință care lucrează la misiunea CryoSat-2 a Agenției Spațiale Europene au folosit un altimetru radar pe navă spațială pentru a estima circumferința aisbergului, au descoperit că acesta are o grosime medie de puțin peste 280 m. Spre comparație, cel mai înalt zgârie-nori din vestul Europei are 310 m.

Chiar și navigarea până la fața sa de stâncă de 30 de metri înălțime nu ar permite să-i înțelegi amploarea. Deși dimensiunea sa se reduce pe zi ce trece, imensul aisberg are încă aproximativ 3.800 km pătrați (1.500 mile pătrate) – mai mare decât 29 de țări, inclusiv Luxemburg, Bahrain și Singapore.

Valurile energice taie pereții bergului, sculptând peșteri și arcade enorme, care se prăbușesc pentru a expune terase largi de gheață scufundată.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *