Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > VIDEO | Încep lucrările de restaurare a unui castel istoric din România: Se afla în paragină de peste 15 ani

VIDEO | Încep lucrările de restaurare a unui castel istoric din România: Se afla în paragină de peste 15 ani

Castelul Huniade va fi consolidat și urmează să fie pus în valoare ca monument istoric reprezentativ pentru Timișoara, după ce a primit o nouă finanțare, a anunțat Consiliul Județean Timiș, administratorul clădirii.

În completarea celor peste 32 milioane de lei obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C11, Consiliul Județean Timiș a atras alte 35 milioane de lei prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS).

Ambele contracte sunt semnate, iar echipa de management al proiectelor din cadrul administrației județene lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanțare prin Programul Intereg VI – A România Ungaria (Ro – HU), conform News.ro.

„De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, însă fără succes. Iată că în acest mandat, din ținta de finanțare de peste un miliard de lei, am reușit deja să semnăm contracte de peste 67 milioane de lei. Este un record în istoria Consiliului Județean Timiș, dovada că mișcăm lucrurile pe direcția cea bună pentru județul Timiș”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Potrivit proiectului pentru obiectivul „Restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului – componenta consolidare” finanțat prin PNCCRS se vor realiza următoarele categorii de lucrări: pentru asigurarea stabilității terenului se vor executa injectări cu bentonită; consolidarea fundațiilor prin realizarea unui radier; consolidarea zidurilor și a bolților în pericol de prăbușire; asigurarea unor cote de nivel care să permită o circulație facilă și să respecte P 118/99 și P180/2022; eradicarea umidității și tratamente preventive; restaurarea arhitecturală conform soluțiilor originare de la 1856, pentru pardoseală (paviment de marmură și parchet) și refacerea finisajelor arhitecturale; realizarea finisajelor în muzee cu materiale tradiționale, care respectă avizele Ministerului Culturii.

De asemenea, vor fi restaurate fațadele în conformitate cu studiul istoric și documentele din arhive; va fi realizat un acces modern manual și automat prin montarea de echipamente moderne de eliberare bilete; se va monta dispozitiv pentru asigurarea în caz de efracție se va implementa un sistem modern video și de efracție și control acces pentru protejarea patrimoniului expus; vitrinele vor fi asigurate cu sisteme de climatizare unde este necesar, cu sisteme de iluminat și protecție la efracție; se vor restaura elementele arhitecturale și componentele artistice conform studiilor și expertizelor deja întocmite.

Scopul final al tuturor acestor demersuri este transformarea Castelului Huniade într-un pol cultural regional, un muzeu contemporan polivalent și dinamic, dedicat atât conservării și prezentării colecțiilor, cât și educării și dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *