Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Viktor Orban influențează deciziile în cadrul NATO și îl sprijină pe Iohannis: Ungaria amenință cu dreptul de veto

Viktor Orban influențează deciziile în cadrul NATO și îl sprijină pe Iohannis: Ungaria amenință cu dreptul de veto

Ungaria își menține veto-ul împotriva candidaturii premierului olandez Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO și sugerează că ar putea fi de acord cu susținerea președintelui Klaus Iohannis în această poziție. Declarațiile au fost făcute miercuri, la Bruxelles, de ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, în cadrul unei conferințe de presă susținută în pauza reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO.

Ministrul maghiar a subliniat că Budapesta a sprijinit întotdeauna consolidarea aripii de est a alianței și speră ca această orientare să se reflecte și în alegerea următorului secretar general al NATO. Szijjártó a adăugat că este momentul ca un stat membru din Europa Centrală sau de Est să ocupe această poziție, având în vedere că majoritatea țărilor din această regiune sunt membre NATO de două decenii sau mai mult.

Referitor la amenințările la adresa securității, ministrul maghiar a recunoscut că principalul pericol vine din partea Moscovei, chiar dacă Ungaria a menținut relații cordiale cu regimul lui Vladimir Putin și după invazia din Ucraina. Szijjarto a subliniat importanța ca secretarul general al NATO să provină din partea estică a alianței, dat fiind contextul actual.

În ceea ce privește susținerea pentru Mark Rutte, Ungaria nu poate fi de acord cu această alegere, deoarece consideră că este necesar un nivel înalt de încredere în liderii NATO. Ministrul a explicat că Ungaria nu poate avea încredere într-o persoană care a exprimat anterior poziții negative cu privire la țară. Acest lucru a condus la o situație în care unele state membre ezită, iar candidatura lui Klaus Iohannis a schimbat dinamica discuțiilor.

În final, Szijjártó a subliniat importanța unui candidat central-european pentru funcția de secretar general al NATO și a invitat la o discuție serioasă pe această temă, fără a confirma explicit susținerea pentru Klaus Iohannis.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *