Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Visul reunificării Irlandei – Impactul costurilor pe parcursul a 20 de ani

Visul reunificării Irlandei – Impactul costurilor pe parcursul a 20 de ani

Reunificarea Irlandei ar determina o scădere imediată a nivelului de trai al cetăţenilor insulei şi ar necesita o creştere semnificativă a impozitelor şi o reducere a investiţiilor publice, conform unui studiu publicat recent de Institutul pentru Afaceri Internaţionale şi Europene (IIEA) din Dublin.

Conform analizei efectuate de IIEA, costurile integrării Republicii Irlanda și a provinciei britanice Irlanda de Nord ar ajunge la 20 de miliarde de euro anual, pe o perioadă de 20 de ani.

Pentru a acoperi aceste cheltuieli, autoritățile ar trebui să majoreze impozitele cu până la 25% și să reducă drastic cheltuielile publice din sudul insulei, conform studiului. Calculele se bazează pe datele din 2019, înainte de pandemia de coronavirus, iar IIEA a avertizat că cifrele actuale ar fi mult mai mari.

Eliminarea frontierei invizibile dintre cele două jurisdicții ar putea crește datoria publică a Republicii Irlanda cu 10%, fără a aduce o creștere semnificativă a veniturilor.

Studiul subliniază că productivitatea scăzută a economiei Irlandei de Nord o plasează printre cele mai sărace regiuni din Regatul Unit, iar într-o Irlandă unită, aceasta ar confrunta cu un deficit fiscal semnificativ.

Autorii studiului susțin că costurile reunificării ar putea fi reduse considerabil prin implementarea unor reforme majore în economia Irlandei de Nord, îmbunătățindu-și productivitatea.

Chiar și în cel mai optimist scenariu, decalajul de productivitate dintre cele două jurisdicții ar dura cel puțin două decenii pentru a fi redus.

John FitzGerald, coautor al studiului, a subliniat că nu există un terț care să plătească pentru reunificare și că costurile ar trebui suportate de către populație.

Subiectul a câștigat importanță odată cu victoria istorică a partidului naționalist pro-irlandez Sinn Fein la alegerile din 2022, care susține organizarea unui referendum pe tema reunificării în mai puțin de un deceniu.

Brexitul a accentuat această problemă constituțională, după ce majoritatea electoratului din Irlanda de Nord a respins ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană în cadrul consultării din 2016.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *