Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Voluntar care a asistat refugiații ucraineni decedează într-un centru de detenție preventivă rusesc

Voluntar care a asistat refugiații ucraineni decedează într-un centru de detenție preventivă rusesc

Aleksandr Demidenko, un voluntar din Belgorod, Rusia, care a oferit ajutor refugiaților ucraineni pentru a se întoarce acasă, a murit într-un centru de detenție preventivă din Rusia. Decesul s-a produs pe 5 aprilie, dar informația a fost făcută publică abia pe 8 aprilie. Fiul său a confirmat decesul tatălui său. Demidenko se afla în arest preventiv sub acuzația de trafic ilegal de dispozitive explozive. Potrivit anchetatorilor ruși, voluntarul deținea acasă arme din cel de-Al Doilea Război Mondial.

De la începutul conflictului de amploare împotriva Ucrainei, Demidenko a sprijinit refugiații ucraineni să se întoarcă acasă, însoțindu-i la graniță și oferindu-le adăpost la el acasă. În mijlocul lunii octombrie, în timp ce asista o femeie în vârstă din Ucraina să treacă frontiera, a fost reținut la punctul de control Kolotilovka din regiunea Belgorod. După trei zile, autoritățile ruse l-au dus acasă și l-au percheziționat. Soția sa a remarcat semne de tortură pe corpul soțului său. Ulterior, s-a aflat că bărbatul a fost reținut pentru zece zile.

La 1 noiembrie, a fost transferat într-un centru de arest preventiv. La sfârșitul lunii noiembrie 2023, au apărut informații despre un al doilea dosar penal deschis împotriva sa, sub acuzația de trădare, însă avocatul lui Demidenko a precizat că nu există informații oficiale despre acest nou dosar. În luna decembrie, cererea sa de eliberare pe cauțiune a fost respinsă, Demidenko având 61 de ani.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *