Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Actualitate > Zeci de mii de bărbați ucraineni fug `ilegal` de război în Moldova

Zeci de mii de bărbați ucraineni fug `ilegal` de război în Moldova

Peste 20.000 de bărbați ucraineni au intrat „ilegal” în Republica Moldova, după februarie 2022, arată statistici obținute de Europa Liberă. Termenul „ilegal” este ambiguu în acest context, deoarece majoritatea fugariilor ucrainene se predau autorităților moldovene imediat ce ajung în țară.

Andrei, un cetățean ucrainean de 25 de ani dintr-un sat al regiunii Odesa, a fugit în Republica Moldova după ce autoritățile ucrainene au redus vârsta de mobilizare. El se alătură altor bărbați ucraineni cu vârste între 18 și 59 de ani care au traversat frontiera ilegal după invazia rusă.

Datele statistice arată că aproximativ 23.500 de bărbați ucraineni au intrat ilegal în Republica Moldova între februarie 2022 și mai 2024, ocolind punctele de trecere a frontierei.

Unii fugari, precum Andrei, au decis să părăsească Ucraina din cauza dificultăților întâmpinate în efortul de mobilizare și a riscului de a fi reținuți de autorități. În ciuda pericolelor, aceștia aleg să se refugieze în Republica Moldova, unde cer azil și protecție temporară.

În timp ce autoritățile ucrainene încearcă să oprească fuga bărbaților apți de luptă, Republica Moldova oferă protecție străinilor care solicită azil sau alte forme de protecție internațională conform legii locale.

În ciuda riscurilor și provocărilor, mulți bărbați ucraineni continuă să fugă din țara lor în căutarea unui refugiu sigur, fie în Republica Moldova, fie în alte țări europene.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Stiri pe Surse și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *