Politikul.ro

Articol

Politikul.ro > Sport > Zona din România care devine deșert. Se transformă în fiecare zi

Zona din România care devine deșert. Se transformă în fiecare zi

O zonă din România se confruntă cu o situație alarmantă, devenind treptat un deșert și amenințând agricultura locală. Specialiștii avertizează că recoltele vor avea de suferit în viitorul apropiat fără măsuri preventive eficiente.

Ce zonă din țară se transformă în deșert și pune în pericol agricultura

În sud-vestul României, în județele Dolj și Mehedinți, terenurile par a fi transformate în deșert, fenomen observat zilnic în ultima perioadă. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a atras atenția asupra pierderii anuale de 1.000 de hectare de terenuri arabile în țară.

“Am fost personal în sudul României, în județul Dolj, în județul Mehedinți, și am văzut cu ochii mei cum deșertul înghite pur și simplu suprafața arabilă de acolo. E foarte greu să te gândești măcar cum trăiește o comunitate dependentă de agricultură, în condițiile în care în Sahara Olteniei, așa cum o numim noi, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile”, a precizat ministrul Mediului.

Cum poate fi combătută problema

Pentru a contracara această problemă, Mircea Fechet propune împădurirea rapidă a zonelor afectate, finanțată din bugetul fondurilor de împădurire din Planul Național pentru Redresare și Reziliență.

“Acest lucru nu poate fi combătut, după știința noastră actuală, decât prin niște împăduriri rapide, motiv pentru care mă bucur să constat că mare parte din bugetul fondurilor de împădurire din PNRR, din Planul Național pentru Redresare și Reziliență, ajung acolo unde e mai mare nevoie, respectiv în sudul țării”, a mai susținut ministrul.

România se confruntă cu perspectiva unui climat similar cu cel al Greciei în viitorul apropiat, dacă nu se iau măsuri imediate. Schimbarea climatică ar putea afecta profund agricultura și alte sectoare economice, generând consecințe semnificative pentru populație.

“Tot experții ne spun că, dacă nu acționăm rapid, în România, în 20 de ani sau poate puțin mai mult timp, vom avea un climat arid, vom avea o climă foarte similară cu clima Greciei. E adevărat că, într-o primă fază, mulți oameni s-au bucurat când au aflat această veste, însă, dacă ne referim la modul în care va afecta agricultura, la modul în care va afecta alte sectoare economice și la viața oamenilor de zi cu zi, până la urmă nu e nicio bucurie să suferim atât de repede o schimbare atât de profundă”, a mai detaliat ministrul.

Factori care declanșează deșertificarea

Pe lângă schimbările climatice, acțiunile umane precum defrișările excesive, supra-exploatarea resurselor naturale și practicile agricole neadecvate contribuie la procesul de deșertificare. Seceta continuă a terenurilor arabile va afecta nu doar agricultura, ci și fauna, resursele de apă și producția alimentară locală.

Imaginea utilizată în acest articol a fost preluata de pe site-ul Fanatik și poate fi vizualizată direct aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *